Bedrijven, kerken en scholen steunen kinderen in armoede en nood
We zijn dankbaar dat ons werk door zo’n brede achterban gedragen wordt. Niet alleen zijn duizenden sponsors betrokken bij ons werk, maar in 2024 zetten ook 245 bedrijven, 521 kerken, 22 scholen en politici zich in om kinderen in armoede en nood een hoopvolle toekomst te geven.
Groeipartners
Groeipartners zijn Nederlandse ondernemers die andere ondernemers in bijvoorbeeld Kenia helpen groeien. Naast deze Groeipartners zijn er ondernemers betrokken als kindsponsor, of door projecten van Red een Kind financieel te steunen.
In 2024 ontwikkelden we een strategisch marketingplan voor de zakelijke markt. Het doel is om meer (online) zichtbaar te zijn. Dit betekent concreet meer posts op LinkedIn, maar ook (online) adverteren in het ND en De Nieuwe Koers. Ook willen we een nieuwe doelgroep aantrekken: millennials met een eigen bedrijf.
Turbulente tijden
In september organiseerden we een groot evenement in Amersfoort, waarbij er naast ondernemers ook mensen vanuit kerken en stichtingen werden uitgenodigd. Speciaal voor hen en voor Red een Kind ontwikkelde schrijver, spreker en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar een interactief programma waarin hij samen met de aanwezigen op zoek ging naar inzichten en ideeën die hen een stap verder helpen in deze turbulente tijden.
Een ondernemer deed tijdens dit evenement de oproep om te geven aan het revolving fund in Bomet én aan het dorpsprogramma van Kitui, beide in Kenia. In reactie hierop werd er 42.500 euro gedoneerd. Daarnaast besloten vier ondernemers om (op termijn) Groeipartner te worden.
2024 samengevat
In 2024 doneerden 245 bedrijven in totaal 835.000 euro voor het werk van Red een Kind. 42 bedrijven sponsorden in totaal 150 kinderen, 11 bedrijven gaven geld aan het Groeipartnerproject en er waren 57 Groeipartners (waarvan zes nieuwe bedrijven). In totaal gaven zij 152.806 euro voor het Groeipartnerproject en 21.250 euro aan het revolving fund.
Ontmoet Mirriam (16 jaar) uit Kenia
Mirriam is de oudste dochter van Mercy, ze heeft twee broertjes en twee zusjes.
Wil je jezelf misschien voorstellen?
“Ik ben Mirriam, ik ben zestien jaar oud en ik ga naar de secondary school (middelbare school) in Gorgor.” Ze moet hier ongeveer tien minuten voor lopen. Eerst moet ze de heuvel af, “Maar dan ren ik ook vaak! Niet omdat ik te laat ben hoor, maar ik vind het heel leuk om naar school te gaan.”
Wat is je hobby?
“Ik houd van lezen! Ik heb hier in huis ook wel boeken liggen, die mogen jullie best zien. Het zijn schoolboeken. Dit zijn godsdienst en aardrijkskunde. Ik heb ook scheikunde. Ook al heb ik vakantie, ik probeer voor elk vak een hoofdstuk per dag te lezen. Dat is heel makkelijk! Ik lees het liefst bij mijn buren, want zij hebben een tafel waar ik aan kan zitten.”
Merk jij er iets van dat je moeder meedoet aan het dorpsprogramma?
“Ja, mijn moeder zit in een zelfhulpgroep en we hebben nu meer te eten dan daarvoor. We eten twee maaltijden per dag; lunch en diner. ’s Ochtends drinken we thee met melk van de koe. Mijn lievelingsmaaltijd bevat rijst of brood. Ik vind de plannen van mijn moeder heel goed: als we meer kippen hebben, krijgen we eieren. Die kunnen we eten of verkopen op de markt. Dan is er weer geld voor eten of school.”

Kerken en Red een Kind:
geloof, betrokkenheid en impact
In 2024 werd het wereldtoneel getekend door geopolitieke verschuivingen, waaronder de herverkiezing van Trump, een rechtse machtswisseling in Nederland, de Oekraïense aanval op Koersk, de val van het Assad-regime en toenemende internationale druk op Israël, wat leidde tot wereldwijde politieke en sociale onrust. Kortom: 2024 stond opnieuw in het teken van grote wereldwijde gebeurtenissen die impact hadden op kerken en hun betrokkenheid bij Red een Kind.
Samen sterk voor kinderen in armoede
Maar ondanks al deze gebeurtenissen kijken we terug op een bijzonder gezegend jaar. In het afgelopen jaar droegen 521 kerken – waaronder 57 nieuwe – bij onze missie. Dankzij hun betrokkenheid en vrijgevigheid ontvingen we 610.000 euro voor ons werk.
Met deze steun kunnen we kinderen in armoede een hoopvolle toekomst bieden. We helpen hen naar school te gaan, zorgen voor voedzame maaltijden en creëren een veilige omgeving waarin ze kunnen opgroeien. Maar het gaat om meer dan hulp alleen: samen met lokale dorpsgemeenschappen bouwen we aan blijvende verandering, zodat kinderen en hun families op eigen kracht verder kunnen.
De groei van het aantal betrokken kerken laat zien dat we dit niet alleen doen. Steeds meer mensen voelen zich geroepen om naast kinderen in kwetsbare situaties te staan en hen samen hoop te geven.
Daar zijn we ontzettend dankbaar voor! Laten we ook komend jaar blijven bouwen aan een wereld waarin elk kind de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontdekken en vol vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. Samen maken we het verschil!
Diakenenreis: inspiratie en tegenslag
Ook op het gebied van inspirerende reizen was er weer veel betrokkenheid. Helaas moesten we vlak voor vertrek de geplande diakenenreis naar Rwanda annuleren vanwege de uitbraak van het Marburg-virus. De gezondheid en veiligheid van onze deelnemers stonden voorop, en in overleg met onze lokale partners besloten we de reis daarom niet door te laten gaan.
Al met al kijken we met dankbaarheid terug op 2024 en zien we uit naar een nieuw jaar waarin we, samen met kerken, blijven bouwen aan een hoopvolle toekomst voor kinderen.
Lobby & advocacy…
… in Nederland
Red een Kind investeert in het onderhouden van relaties met politici en ambtenaren in Den Haag. We komen daar op voor het belang van het maatschappelijk middenveld in Nederland en in de landen waar we werken. Wij delen onze praktische kennis en expertise zodat het Nederlandse ontwikkelings- en humanitaire beleid zo effectief en kindvriendelijk mogelijk is. Dit gebeurt in samenwerking met vele andere organisaties en als onderdeel van bredere netwerken. In 2024 organiseerden we expertmeetings met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen. Ook vroegen we in de media aandacht voor kinderrechten en ontwikkelingssamenwerking.
… in het buitenland
Lokale en nationale overheden en andere besluitvormers zijn van vitaal belang om de impact van onze programma’s op het welzijn van kinderen en dorpsgemeenschappen te ondersteunen. Overheidsinstanties en multilaterale instellingen zoals de VN spelen ook een cruciale rol bij het opschalen van concepten. Door middel van lobbyen, pleitbezorging en het onderhouden van goede relaties streven we ernaar de duurzaamheid van onze programma’s in de verschillende landen waar we werken te waarborgen. Een aantal van de pleitbezorgingsactiviteiten in 2024 waren:
- Een bezoek aan Den Haag door onze Country Directors uit Zuid-Soedan en de DR Congo, waarbij ze met beleidsmakers en parlementariërs het Nederlandse humanitaire beleid bespraken.
- De publicatie van een position paper en training van verschillende belanghebbenden over vroege kinderontwikkeling in Rwanda.
- De overdracht van een onderzoek naar het belang van investeren in kinderen in ontwikkelingsbeleid aan Nederlandse parlementariërs.
Spaaractie 2024
Samen sparen en in actie komen voor de kinderrechten van leeftijdsgenoten in Malawi en andere landen in Afrika. Dat was de insteek van de spaaractiecampagne voor basisscholen 2024. In 2024 deden 22 christelijke basisscholen, waaronder ook een aantal naschoolse kinderopvanglocaties, mee aan deze actie die plaatsvond tijdens de christelijke kinderboekenmaand in oktober. Het thema was dit keer ‘Lekker eigenwijs!’
Bijna 4.000 leerlingen gingen de hele maand oktober op pad met een paspoortboekje om geld op te halen voor betere kinderrechten voor kinderen zoals de tienjarige Vailes uit Malawi. Met het spaarboekje konden leerlingen na een donatie een sticker plakken en meteen een passende opdracht doen over bijvoorbeeld het recht op school, het recht op spelen en het recht op onderdak. Naast het spaarboekje bevatte de actie een kant-en-klaar actiepakket met daarin een poster om de tussenstanden bij te houden en lesmateriaal voor de onder-, midden- en bovenbouw.
De spaaractie bracht dankzij de inzet van de kinderen het mooie bedrag van 25.847,47 euro op. Met deze actie werkte Red een Kind niet alleen samen met ambassadeur Tim Schouten, maar ook met BCB, de branchevereniging voor christelijke boekenhandels. Daardoor konden de deelnemende scholen tien procent van de hun spaaropbrengst gebruiken voor de aanschaf van boeken voor de school. Zo spaarden de scholen niet alleen voor kinderen in armoede, maar ook voor meer leesplezier op school. Een win-winsituatie dus!
Ontmoet Asha (6 jaar)
uit Malawi
“Mijn moeder moedigt me aan om vóór schooltijd te spelen met vrienden of te helpen in huis. Voor ik wegga help ik haar met water putten, dat vind ik zó leuk om te doen!” Ontmoet Asha. Hij is zes jaar en een van de ambassadeurs van het dorpsprogramma. Zijn ouders zitten sinds 2023 bij een zelfhulpgroep. Hier leren ze bijvoorbeeld over het opvoeden van kinderen. “Ik moedig mijn zoon aan om hard te werken, veel te bewegen en naar de zondagsschool te gaan. Zo ontwikkelt hij zich op alle gebieden van het leven”, vertelt Asha’s moeder. Asha is heel blij dat zijn ouders hem zo steunen: “God zegent mij met mijn ouders; ze zorgen er altijd voor dat er eten klaarstaat als ik uit school kom en hebben een schooluniform voor me gekocht.” Asha houdt van voetbal en is het liefst keeper als hij met zijn vrienden een potje speelt. Later wil hij graag dokter worden.
